Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
E . . - errand

 

Με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης επανέρχεται στο θέμα της εγκατάλειψης του Μουσείου Στρατή Ελευθεριάδη – Teriand.
Δυστυχώς, τονίζει ο κ. Σηφουνάκης, το Μουσείο αντιμετωπίζει πολλά και επείγοντα προβλήματα. Πέραν της επιβαλλόμενης κτιριακής βελτίωσης του υπάρχοντος κτιρίου, επιβάλλεται να εκπονηθεί η οριστική μελέτη που περιλαμβάνει και την επέκταση του Μουσείου με την δημιουργία αναγκαίων χώρων, όπως προβλέπει η προμελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο Αιγαίου το 2003.
Αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε εσάς, δεδομένου ότι ο Υπουργός Πολιτισμού μετά από σχετικές ερωτήσεις μου στη Βουλή, παραπέμπει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ισχυριζόμενος ότι το Μουσείο εποπτεύεται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας , καταλήγει ο κ. Σηφουνάκης, και καλεί τον Γενικό Γραμματέα να προβεί σε άμεσες ενέργειες ώστε να εκπονηθεί η οριστική μελέτη και να ενταχθεί το έργο του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης του Μουσείου στο Ε.Σ.Π.Α.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

ΘΕΜΑ: «Εκπόνηση οριστικής μελέτης εκσυγχρονισμού και επέκτασης με τους αναγκαίους χώρους του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη – Τεριάντ»

Αγαπητέ κύριε Γενικέ,
Αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε εσάς μετά από τις απαντήσεις που έλαβα σε δύο ερωτήσεις μου από τον Υπουργό Πολιτισμού, αναφορικά με την επείγουσα ανάγκη συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Ελευθεριάδη – Τεριάντ. Ο κ. Υπουργός παραπέμπει σε εσάς ισχυριζόμενος ότι το Μουσείο εποπτεύεται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (εσωκλείω τις σχετικές απαντήσεις του Υπουργού Πολιτισμού).
Πρέπει να γνωρίζεται ότι το Μουσείο αντιμετωπίζει πολλά και επείγοντα προβλήματα, δεδομένου ότι πέραν της επιβαλλόμενης κτιριακής βελτίωσης του υπάρχοντος κτιρίου, επιβάλλεται να εκπονηθεί η οριστική μελέτη που περιλαμβάνει και την επέκταση του Μουσείου με την δημιουργία αναγκαίων χώρων, όπως προβλέπει η προμελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο Αιγαίου το 2003.
Πριν έξι χρόνια το τ.Υπουργείο Αιγαίου, έχοντας διαπιστώσει την ανάγκη συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Μουσείου, συμφώνησε με την Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου για την ανάγκη εκπόνησης μελέτης  και  την ένταξη στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης  του έργου  «Επέκτασης και βελτίωσης του υφιστάμενου Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου».
Ταυτόχρονα, λόγω μη ύπαρξης τεχνικής υπηρεσίας στο Μουσείο και αδυναμίας εκπόνησης μιας εξειδικευμένης μελέτης  για το Μουσείο  από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Αιγαίου ανέλαβε τη διαδικασία για τη συγκρότηση του τεχνικού φακέλου και εκπόνησε την αρχιτεκτονική προμελέτη. Η προμελέτη ολοκληρώθηκε και βάση αυτής στα τέλη του 2003, το Υπουργείο Αιγαίου δημοσίευσε την προκήρυξη ανάθεσης εκπόνησης οριστικής μελέτης με στόχο τη γρήγορη ένταξη του έργου στο Γ’ Κ.Π.Σ.
Τον Απρίλιο του 2005, ο νέος Υπουργός Αιγαίου κ. Α. Παυλίδης, αδικαιολογήτως  ανακάλεσε τις μέχρι τότε εκδοθείσες αποφάσεις και έκρινε περατωθείσα τη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού. Από τότε  δεν υπήρξε καμία ενέργεια για την προώθηση του έργου.
Η παραπάνω προμελέτη για την αναστήλωση-ανακαίνιση και διαρρύθμιση του υπάρχοντος κτιρίου του Μουσείου -που ο αείμνηστος αρχιτέκτονας  Γ. Γιανουλέλλης σχεδίασε, με τη συνεργασία του Γιάννη Τσαρούχη- προβλέπει αλλαγή διαρρύθμισης στο υπάρχον κτίριο προκειμένου να πληροί το Μουσείο τις σύγχρονες αντιλήψεις, αλλά και τη δημιουργία νέων αναγκαίων χώρων, με την κατασκευή: μεγάλης αίθουσας περιοδικών εκθέσεων και διεξαγωγής ημερίδων, χώροι γραφείων, εργαστηρίων συντήρησης των έργων, αποθηκευτικοί και άλλοι βοηθητικοί χώροι, μικρό υπαίθριο θέατρο, bar κ.α.
Την εκπονηθήσα προμελέτη και όλο το φάκελο της διακοπείσας διαδικασίας προκήρυξης ανάθεσης εκπόνησης της οριστικής μελέτης, μπορείτε να τα ζητήσετε από τη Δ/νση Προγραμμάτων Μελετών και Έργων του τ. Υπουργείου Αιγαίου.
Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σας ώστε να εκπονηθεί η οριστική μελέτη και να ενταχθεί το έργο του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης του Μουσείου στο Ε.Σ.Π.Α.
Αναμένοντας την απάντησή σας,
               Με Τιμή,
        
Νίκος Σηφουνάκης